Metalen spiltrap Geluidsgebouw Amsterdam

Je bent hier:

Metalen spiltrap Geluidsgebouw Amsterdam

Het Geluidgebouw aan de Koivistokade, in de Houthavens van Amsterdam, is de thuisbasis van een drietal muzikale spelers uit de filmindustrie: SMP, Posta en FeverFilm. Het 1239 m2 tellende pand van 4 bouwlagen werd in 2023 uitgebreid met 2 extra etages. Hazeleger BV kreeg de uitdagende taak om een metalen spiltrap, stalen bordessen en een noodtrap voor het industriële pand te produceren en plaatsen. SMP: “Het resultaat is prachtig, we zijn er ontzettend blij mee.”

Het Geluidsgebouw in Amsterdam bevat state of the art ruimtes waar geluid voor films en tv-series wordt opgenomen, bewerkt en gemixt. Sinds kort slingert een hagelnieuwe stalen spiltrap van de derde tot de vijfde etage naar boven: een in het oog springend object, gemaakt door Hazeleger. Op de bovenste verdieping bevinden zich acht studio’s voor geluid- en beeldbewerking en het kantoor met een wijds uitzicht over de Minervahaven.

 

Industrieel, maar chic

Eigenaar van het pand is SMP Amsterdam. SMP maakt muziek voor TV en radio, variërend van filmmuziek tot muziek voor tv-programma’s en commercials. “Qua look en feel wilden we het industriële van het pand vasthouden”, vertelt Svea, managementassistente van SMP, eigenaar van het pand. “Een architect heeft met oog voor design en lichte kleuren een plan gemaakt. De trap sluit qua stijl naadloos aan bij de sfeer die we voor ogen hadden. Industrieel en robuust, maar toch chic.” De spiltrap heeft een doorsnede van 1.90 m en is opgetrokken uit wit gespoten staal en metalen treden, gevuld met beton.

Geluidsniveau

Een belangrijk aandachtspunt was het geluidsniveau van de trap. Vloeren, wandelen en plafonds zijn ontkoppeld van de hoofdconstructie van het pand om te voorkomen dat trillingen en geluid doorzingen tot in de studio’s. “We werken dag in dag uit met geluid en wilden voorkomen dat loopgeluiden en trillingen van deze trap doorklinken in het gebouw”, aldus Svea.

Hazeleger boog zich over een goede oplossing. Om te voorkomen dat de trap een galmende klankkast zou worden, besloot men de trap massief te maken. Niet alleen de traptreden, ook de buis werd volledig gevuld met beton om trillingen en geluid tegen te gaan. Corné Hardeman van Hazeleger: “Dit was maatwerk om te zorgen dat de trap aansluit bij de aard van het pand. Verder is de trap passend gemaakt bij de bestaande stijl van het pand. Dit zie je terug in de stijl van de leuningen, de dikte van de platen. Alles om te zorgen dat de trap en bordessen een eenheid vormen met het gebouw.”

Vlotte doorlooptijd

De opdracht kwam via Bincx bij Hametko terecht. Bincx was als aannemer staalconstructie en betonvloeren bij het project betrokken. “We werken al jaren goed samen. Voor de verdere afstemming en planning schakelden wij rechtstreeks met Karbouw”, vertelt Corné. In een periode van pakweg 5 maanden werd de trap in de werkplaats van Hazeleger in Kootwijkerbroek getekend, geproduceerd en geplaatst. De bordessen van de overige trappen waren in circa 6 weken klaar voor plaatsing. 

Goed resultaat

“De samenwerking beviel goed”, vertelt Laura van Lagen, werkvoorbereider bij Karbouw. “Voor ons is het in elke samenwerking belangrijk dat er een goed product wordt afgeleverd en dat de communicatie naar elkaar van het begin af aan duidelijk is. Gedurende het proces hadden we regelmatig contact. Waren er vragen, dan konden we gemakkelijk met Hazeleger schakelen. En het belangrijkste, ze hebben een goed product opgeleverd.”

Uitdaging

Een extra uitdagende factor was het feit dat de trap in één stuk in een bestaande ruimte geplaatst moest worden. De traptreden sluiten zonder lasnaad op elkaar aan. De trap wentelt van een vast punt naar een vast punt en moest daarmee op de millimeter nauwkeurig kloppen. “Daarmee was het tekenwerk en inmeten een nog preciezer proces dan normaal gesproken”, zegt Corné. “Gelukkig hebben we hier bij Hazeleger veel ervaring in en houden we van een uitdaging.” Om te zorgen dat de zware trap op een later moment geplaatst kon worden, werd een uitsparing in het dak gemaakt en bleven de dakplaten demontabel tot het moment van plaatsing.

Het moment van plaatsing was spannend. De montage moest in één keer goed gaan. Terugkijkend op het project zegt Corné: “Dat moment is, hoe spannend ook, een mooi moment. Je begint het project met een idee en een tekening, wetend dat het tot op de millimeter nauwkeurig moet kloppen. Als het dan perfect blijkt te passen, dan is dat een moment om trots te zijn.”

Metalen trap Geluidgebouw Amsterdam

“Hametko heeft een maatwerktrap en bordessen geleverd voor het Geluidgebouw in Amsterdam. Gezien de aard van het gebouw was het belangrijk dat de trap weinig geluid gaf. Hametko heeft bijzonder secuur ingemeten, duidelijk gecommuniceerd tijdens het traject en, het belangrijkste, een goed product opgeleverd.”

Laura van Lagen

Werkvoorbereider Karbouw